Vad ska du och ditt företag göra då?
Martin Sebesta är en erfaren säkerhetsrådgivare på Addici Security & Technology, en del av servicekoncernen Coor. Han arbetar dagligen med att hjälpa företag och organisationer att navigera i en värld av ökande osäkerhet.
Martin, du har omfattande erfarenhet från säkerhetsområdet. Hur ser du på den nuvarande säkerhetsmiljön och de utmaningar företag står inför?
– Vi lever i en tid av osäkerhet och förändring och det finns helt klart en ökad risk för olika typer av konflikter som kan påverka verksamheter på många olika sätt. Omvärlden förändras snabbare än vad många tror.
Vilka specifika hot ser du som mest allvarliga för företag idag?
– Jag skulle säga att ett av de mest påtagliga hoten är cyberattacker. De kan lamslå verksamheter och leda till allvarliga ekonomiska förluster men också förtroendeskador. Sen ser vi också en ökad risk för fysiska sabotage och annan påverkan på kritisk infrastruktur, vilket kan få långsiktiga konsekvenser både för företag och samhället i stort.
Hur kan företag förbereda sig för dessa hot och minimera sina risker?
– Det är viktigt att de tar hotbilderna på allvar och genomför noggranna riskanalyser för att identifiera sårbarheter och svagheter i sina system och processer. Dessutom behöver de investera i säkerhetslösningar och kontinuitetsplanering för att vara beredda att hantera störningar i sin verksamhet, antingen det gäller elavbrott, cyberattacker eller annan fysisk påverkan.
Vilka råd skulle du ge till företagsledare som vill stärka sin organisations säkerhet?
– Mitt främsta råd är att ha ett helhetsperspektiv på säkerheten och integrera den i företagets affärsstrategi, verksamhetskultur och servicelösning. Det handlar inte bara om att investera i tekniska lösningar utan också om att utbilda personalen, skapa en säkerhetskultur och etablera effektiva samarbeten med externa partners och myndigheter.
Leder den nya säkerhetspolitiska hotbilden också till nya regler och direktiv som företag behöver rätta sig efter?
– Ja, totalförsvarsbehoven börjar också bli mer påtagliga. Ett tydligt exempel är att myndigheterna har förtydligat att Sveriges bestånd av skyddsrum, som i många fall finns i kommersiella fastigheter, måste komma i brukbart skick och att regelverket runt detta kommer att skärpas efter hand. Det blir fastighetsägarens ansvar att dessa ska återställas, och för att uppfylla alla direktiv tar de ofta hjälp av ett företag med fastighets- och säkerhetskompetens.
Hur ser du på framtiden för företagens säkerhet och hur bör de förbereda sig för kommande utmaningar?
– Jag tror att säkerhetslandskapet kommer att fortsätta förändras i snabb takt och att företag behöver vara flexibla och anpassningsbara för att kunna möta nya hot och utmaningar. Jag ser också att de kan stärka sin förmåga att skydda sig själva och sina intressen genom att investera i säkerhetskompetens, teknologi och samarbete.
Tack så mycket för att du delade dina insikter med oss, Martin! Har du något avslutande råd att ge?
– Absolut! Det första och största steget är att ta det mentala klivet och inse att förutsättningarna är annorlunda. Världen har vare sig vi vill eller inte, och på kort tid, förändrats, och vi och våra företag måste förändras med den.